4. října 2013

Halloweenský speciál aneb jak to celé začalo

Vítám vás u dalšího článku, který bude tentokrát strášně strašidelný! Řeč bude o Halloweenu, anglosaském svátku, který se slaví poslední den v říjnu a to hlavně v anglicky mluvících zemích. K mému potěšení už se ale hojně rozšiřuje i u nás, čemuž jen a jen fandím :-).

Já a Halloween ... jak k tomu vlastně došlo? Už jako malá jsem milovala americké a anglické filmy, kde byly záběry z oslav Halloweenu a hrozně moc se mi to líbilo. Byla jsem smutná, že se u nás tato tradice nedodržuje. Teď už jsou alespoň kostýmy a doplňky dostupné klasicky na internetu, v kamenných obchodech, popř. si je můžete objednat ze zahraničí. Ale tenkrát? Nic takového nebylo a i kdybych se na hlavu stavěla, Halloween se nekonal. Veškeré představy a fantazie zůstaly jen v mé hlavě a mohla jsem akorát tak závidět těm dětem ve filmu, jaké tam mají hezké svátky. 

Časem ale člověk vyrostl a postupně se začal Halloween dostávat i k nám do Čech. Nejprve jsem ho slavila pouhým vydlabáním dýně, kterou jsem pak hrdě vystavila za oknem, ať jí všichni v ulici vidí :-) a večer se šlo na párty. Pamatuji si, jak jsem byla přestrojená za čarodějnici. To jsem ještě kostým tolik neřešila. Prostě černý top, sukně, klobouk, koště ... teda vlastně tenkrát to nebylo koště, ale mop, kterému jsem udělala z papíru řidítka a sedátko a napsala jsem na něj Nimbus + nějaké číslo, které už si opravdu nepamatuji. Jó, sklidilo to tehdy docela úspěch :-). Fotku bohužel nemám.

Pak jsem zase byla za upírku, kdy jsem celý večer bojovala se dvěma  vypadávajícími upírskými tesáky :-D. To byla sranda, pořád jsem běhala na záchod s tím, že mi vypadly zuby :-D. Takže příště na přilepení žádné levné lepidlo z ptákovin, ale jedině Coregu :-).

Chudák pan dýně, ten to odnesl.
Nejdřív mu vydlabe mozek a pak ho chce ještě zakousnout :-)



Postupně se dostáváme k loňskému roku, kdy jsme to s přítelem pojali ve velkém, pozvali domů pár přátel a Halloween konečně opravdu pořádně oslavili. Výzdoba, pečení, přípravy, kostýmy ... ta všechna práce ale určitě nepřišla nazmar a do teď ještě slyším ohlasy z okolí, jak se nám to loni povedlo. To mi pokaždé srdíčko zaplesá radostí :-). Myslím si, že si tenhle den ale zaslouží samostatný článek. A ať se taky máte na co těšit a nevyžvaním hned všechno najednou. 

K oslavě Halloweenu patří neodmyslitelně dýně. Vydlabávání je fakt sranda. Pozvěte si přátele, dejte si u toho lahvinku, nebo si udělejte s přítelem romantický večer za plného osvětlení, přece se nechcete říznout :-) a láskyplně vyřezávejte strašidelné obličeje :-). Já pak ještě hezky za čerstva peču dýňový koláč. V receptech sice používají jiný druh, než se kterým zrovna pracujeme. Je mi ale líto všechen ten vnitřek vyhodit. Když odstraníte ty "vlásky", zbyde vám pěkná dužina. Tu pak rozvařím a udělám koláč. Mňamka, která jde s Halloweenem ruku v ruce ;-).


Vydlabané dýně na několik způsobů, fantazii se meze nekladou:


Jack O'Lantern poprvé
Jack O'Lantern podruhé

Jack O'Lantern  potřetí a počtvrté :-)

Ještě do loňského roku jsem k vydlabávání a řezání dýně používala obyčejnou kuchyňskou lžíci a nůž. Včera jsem ale přešla na vyšší level a koupila si speciální sadu na vykrajování od Tescomy :-). Nevím, jak moc bude účinná a zda bude lepší než mé dosavadní pomůcky. Už jsem nad tím ale přemýšlela loni i předloni, takže tentokrát, když přišla Tescoma s tím, že už to mají také ve své nabídce, neváhala jsem :-). Já vím, jsem v tomhle tak trochu blázen :-), ale jak říkám, jediné svátky, které opravdu slavím jsou Vánoce a Halloween, tak proč si je neužít se vším všudy a v plné parádě :-).

Můj nový dlabací a krájecí pomocník :-)

A co bych to byla za blogerku propagující Halloween, kdybych si pro psaní nepřipravila řádné pracovní prostředí :-).

Halloween blogger


Blížíme se konci dnešního článku. Snad jsem vás navnadila na letošní konec října. A ti, kdo jste ještě Halloween nikdy neslavili, začněte. Ručím vám za to, že se budete bavit. Kdy jindy v roce se můžete přestrojit za cokoli chcete a proměnit svou identitu třeba za oživlou mrtvolu ze záhrobí, vyzdobit si byt kostlivci, strašidly a monstry, přichystat jako dezert náhrobky, netopýry a strašidla a připravit tak pro sebe a své přátele zážitky, na které si ještě rok na to vzpomenou a budou se těšit na pokračování :-).

My Halloween slavíme vždy poslední sobotu v říjnu. Je víkend a tak si všichni příchozí mohou snadno udělat volno a nemusí vstávat druhý den do práce. Ovšem správně by se mělo slavit až 31. října, kdy si opět pustíme starý americký klasický horor s názvem jak jinak než Halloween, otevřeme si lahvinku nějakého dobrého vínka, nebo se zahřejeme punčem a užijeme si ještě poslední strašidelné hodiny tohoto roku :-). Pokud se chystáte film shlédnout, nezapomeňte, že se nejedná o novinku, která právě prošla rukama nejzkušenějších mistrů grafiků a přehlédněte tak nedostatky, které plynou právě ze stáří filmu. I tak se mi ale loni líbil, ano, to jsem ho viděla poprvé a letos se na něj zase těším.

Bu bu bu, báli jste se :-)? Těším se na vás u dalšího strašidelného článku a do té doby všem příšerkám zdar :-)!

7 komentářů:

  1. příšerko, to bylo super :-) už ti dorazila část kostýmu? :-) píšu od muže, Ellen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-*! Ne ne, nedorazila. Očekávám spíš tak v půlce října. Ale klidně to může přijít co nejdřív, ať pak nejsou hoňky :-).

      Vymazat
    2. lepší jsou stresy, alespoň z tebe vymáčknou víc než když si v klidu :-) Ale na tvůj kostým už se těším :-)

      Vymazat
  2. Jejjj. Zlaté. :)
    Máš skvelý blog od teraz ta odoberám dúfam, že si pozrieš môj blog a ak sa ti bude páčiť začneš ho odoberať. :) http://my-secrets-and-dreams.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj All, u nás se Haloween moc neslaví, ale je pravda, že úplně bez povšimnutí ho nenechávám. Vždycky napeču nějaké Haloweenské dobroty a mám z toho radost. Jinak z dýní jíme něco pořád jelikož mi hodně chutnají, zrovna včera jsme měli dýňovou polévku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teress, zkus recept na dýňový koláč, který najdeš v článku Halloween 2012 - občerstvení. Určitě si pochutnáš ;-). P. S. Přeju krásný letošní Halloween :-)!

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vážím si jich ;-)