30. září 2013

DIY - kočičí úschovna :-)

Dnes si dáme něco pro kočičí fanoušky, chovatele, obdivovatele a prostě všechny lidičky, co stejně tak jako já, bydlí u své kočky :-). Mimochodem, když už jsme u toho, kdo se chce pobavit a ještě neměl tu čest se setkat se stránkami na Facebooku nazvanými "Bydlím u své kočky", doporučuji. Ručím vám za to, že se dobře pobavíte. Jsou vytvořeny v různých jazykových mutacích a dle mého názoru je nejlepší ta anglická :-).

Ale teď už k jádru pudla (jak morbidní přirovnání, kdo to jen vymyslel :-) ?). Každý, komu doma velí aspoň jedna kočka, tak určitě moc dobře ví, jak je těžké se jí zavděčit s různými hračkami, domečky, doplňky. Prostě vším, co se nám lidem tak strašně moc líbí a myslíme si, že to je pro naší kočičku to nejlepší, ale ona nad tím pak ohrne čumák a hraje si s kouskem papíru, který nám upadne, honí oříšek, který omylem skončí na zemi, nebo (a to je pro ně úplně nejlákavější) okupují krabice, ve kterých byl doručený drahý dárek pro ně, o který ovšem nemají zájem. Ale krabice, ta krabice! Ať se přihlásí jeden jediný chovatel, který s tímhle nemá zkušenost :-). Cokoliv si domů objednám, kočka je hned na krabici, skáče do ní, ožužlává a ohlodává jí. Mimochodem ... to je to lepidlo z lepenky fakt taková mňamka? Ona to miluje a to jí můžu furt napomínat, vždycky jí nakonec přistihnu, jak to ožvykuje :-).

Rozhodla jsem se tedy, že ušetřím rodinný rozpočet a nebudu riskovat další věc, co by se naší milostpaní nezamlouvala a byly by to akorát vyhozené peníze a zužitkuju krabice, ve kterých nám před pár dny přišlo kočičí krmení na tři měsíce, takže dvě pěkně prostorné :-). Vím, jak kočky milují různé schovky, proto jsem se pustila do tvorby kočičího domečku, nebo jak uvádím v názvu článku "kočičí úschovny" :-).




Takže pokud chcete udělat svojí kočičce radost a zároveň recyklovat pár krabic, inspiraci najdete níže :-). Tak a teď už konec keců a jde se na to!

Co budete potřebovat:
  • krabici, krabice (podle toho, jak velký palác chcete vytvořit :-)
  • balicí papíry (množství a vzory podle potřeby a vkusu)
  • nůžky
  • nůž (na krabici. Použila jsem ale obyčejný vroubkovaný do kuchyně a šlo to taky.)
  • oboustranná lepenka popř. lepidlo (s čím se vám líp pracuje. Já použila pouze lepenku.)
  • obyčejná lepenka
  • tužka, fixka
  • pravítko (pokud neumíte stříhat rovně bez předkreslené čáry jako já :-)
  • vysavač na úklid všudypřítomného papíru a nepořádku
  • polštářek, deku, nebo třeba skartovaný karton, na čem bude kočička ležet
  • kdo chce, může použít ruličku od toaleťáku jako komín :-)

Bystré hlavičky si všimly, že zde něco z výčtu chybí :-)

To mi jako chceš říct, že tohle bude můj dárek k narozeninám??? :-)


Nejdříve si vše připravíme a ujistíme se, že toho máme dostatek. Hlavně teda lepenky a lepidla, popř. balicího papíru. Oboustranka mi došla cca ve 3/4 mé práce. 

Rozmyslíme si, jak chceme krabice naaranžovat, jestli na sebe, vedle sebe, jak prostě bude přibližně celkový efekt vypadat. 

Aby se kočička měla jak dostat dovnitř, nožem vyřežeme díry popř. menší "okýnka", aby tam mohlo proniknout trochu světla, ale zase aby nebyla moc rušena a neměla z každé strany díru :-).

Ano, vyřežeme si okýnka, která pak z důvodu pracnosti necháme
zalepená a vyprdneme se na nějaké prostříhávání a oblepování :-D


Krabice nalepíme na sebe a můžeme začít polepovat ozdobným papírem. Fantazii se meze nekladou. Zkuste něco veselého, aspoň vám to projasní byt :-).

Otvory do krabice doporučuji ještě přelepit a udělat okraje. Nalepila jsem kousky oboustranné izolepy a na to postupně nanesla proužky barevného papíru. Vypadá to líp, než když to je kolem ohlodaný.

Nepořádku bylo v závěru ještě dvakrát tolik.
Psychicky na to připravte svůj odpadkový a recyklační koš :-)

Na závěr můžete podle libosti dovnitř položit kočičí oblíbenou deku, nebo polštářek, aby se princezně na hrášku hezky spinkalo :-). Naše slečinka si oblíbila skartovaný karton, který chránil doručené kočičí potřeby uvnitř balíku. Umístili jsme jí ho proto dovnitř domečku, aby na něm mohla chrnět. Ještě jsme na střechu aplikovali velice účelný komín jako nezbytný doplněk celé stavby :-).

Jako slepice na vejcích pozorovala veškeré dění ...

Kočičí stavbyvedoucí :-)


Pozn. redakce: Foceno v noci za umělého osvětlení.
Barvy jsou tudíž trochu zkreslené, za což se omlouváme.

A teď už jen necháme naše čtyřnohé miláčky, ať si v klidu očuchají a ozkouší nový domeček. Teda pokud to neudělali už při samotné tvorbě, jako to bylo u nás doma. Furt do toho skákala a nechtěla pryč, pak to začala ohryzávat ... no, to jsem zvědavá, jak dlouho to u nás vydrží :-). Ale hlavní je, že to bude využívat, a že se můžu každý den těšit z toho, jak si v té nové kočičí úschovně lebedí :-).

Mimochodem ... 29. 9. měla naše "paní domu" své páté narozeniny. Všechno nejlepší, Carrie! Ať Ti dáreček slouží a ne, že ho hned rozcupuješ :-).



Co vy, půjdete do toho taky? První, kdo mi pošle fotky své hotové verze, ten ode mě dostane velkou čokoládu ;-). Tak šup šup do práce, ať karton lítá :-).



4 komentáře:

  1. Ali, to se moc povedlo. Jdu sdilet sestre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A vyřiď jí, ať se taky pustí do díla :-).

      Vymazat
  2. Moc se mi to líbí a v 15 hodin to zveřejníme na FB stránce Bydlím u své kočky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, je to pro nás čest ;-)! Zde odkaz:

      https://www.facebook.com/media/set/?set=a.672182759459067.1073741859.122209561123059&type=1

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře, vážím si jich ;-)