12. září 2013

Dovolená na ostrově Kos - na koni vstříc nezapomenutelným zážitkům

Vítám všechny čtenáře! Dnešní článek pro mě představuje tak trochu srdeční záležitost, jelikož jsem bývalý koňák a to ve vás prostě zůstane, i když už pravidelně nejezdíte. Pokaždé, když si cca jednou za rok sednu na koně, dostaví se u mě pocit blaha a myšlenky začít zase rajtit a nejlépe si pořídit vlastního koníka. Já vím, zatím jen sen, ale ty jsou přeci od toho, aby se plnily, ne ;-)? 

Jedno moudro praví: "Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu" a je na tom určitě velký kus pravdy. Ten pocit svobody, moci, kterou máte nad tím ušlechtilým tvorem, zároveň ale občas i bezmoci, když si koník dělá, co chce :-), adrenalin, relax ... prostě nádhera! Takže dnes doufám, že potěším všechny rajťáky a třeba pobídnu bázlivce, kteří to nikdy nezkusili a koní se bojí.





Už od doby, co jsem byla malá holčička, která obdivovala a milovala všechno, co mělo s koněm cokoliv společného (včetně Pegasů a jednorožců :-)), byl vždy můj sen svézt se na koni po mořské pláži. Ještě před odletem na dovolenou, když jsem si zjišťovala informace o ostrově, zahlédla jsem na internetu možnosti jízdy na koni v různých částech ostrova. Nebylo proto pro mě velkým překvapením, když jsem při příjezdu na hotel zmerčila na recepci letáčky s nabídkou vyjížděk. Ihned jsem jeden ukořistila.

Jelikož jsme dovolenou strávili celkem aktivně a stále jsme něco podnikali, na projížďku na koni mi zbyl poslední den. Dopoledne jsme se vydali směr stáje, i když musím říct, že trochu lepší značení bych určitě uvítala. Nicméně místní domorodec nám poradil kudy kam :-). Prošli jsme kolem "kočičí kavárny" a zabočili doprava, kde už se nám naskytl pohled na stáje a ohrady. Přivítal nás milý pán, se kterým jsme se dohodli, že je vyjížďka možná ihned. Paráda :-)!

Na Kosu si své kočky opravdu hýčkají ;-)



Jelikož jsem se zmínila, že jsem dříve jezdila několik let, pán mi přivedl koníka, donesl čištění a pucuj. Ok, proč ne, ráda. Teprve až po tom, co jsem si dala práci a koník se téměř leskl, dozvěděla jsem se, že pojedu na tom druhém, kterého připravil pán. Doteď neznám důvod jeho počínání :-). Jmenovala se Bella a byla úžasná. I pan majitel po vyjížďce řekl, že se k sobě s Bellou hodíme :-).

Pořádně vypucovat

Sedlo, uzda a jdeme na to. Ne, schůdky nepotřebuji, děkuji :-). Můžeme vyrazit.

Že mě neshodíš ...

... pusu na to :-)

Bezpečnost na prvním místě

První část cesty probíhala po silnici. Nebyla ale nijak frekventovaná a hlavní jsme jen přešli. Když jsme dorazili k výběhu, kde na nás koukala kráva, pán mě upozornil, že se Bella těchto hrozivých a krvelačných zvířat bojí. No, za chvilku jsem se o tom mohla přesvědčit na vlastní kůži. O to hůř, když se pár metrů od nás nacházela hlavní silnice, kde projížděla auta. Naštěstí jsme to ustáli a pokračovali dál. Úsek s krávou jsme hold obešli po jiné cestě :-).

I když zrovna stojíme jako oslíci, neznamená to, že nemůžeme ihned vyrazit :-)

Hele, vpravo ...

...  koza zvědavá :-D

"Jak to jde?" "Jó, v pohodě. Díky za optání." :-)

Netrvalo dlouho a dostali jsme se k moři, respektive na cestu podél moře.


Jupí, už vidím moře

Přejít na lepší povrch a jdeme na to :-)

Když jsme se dostali na lepší cestu, kde budeme moci zrychlit krok, pan vedoucí oznámil, ať přítel zůstane tady a počká na nás, že přijde galop. Už jsem dlouho necválala, ale tyhle věci se nezapomínají. To je stejné jako s kolem :-).

Nejprve hezky klusem a vzadu na horizontu směr vpravo to rozjedeme
(což bohužel není zdokumentované). Pojízdný kamerový štáb jsem s sebou
fakt neměla :-)

Část zpáteční cesty jsme strávili v moři. A je to tady, má oblíbená pasáž z filmů, můj sen, jak cválám na běloušovi podél písčité opuštěné pláže, bez sedla, bez uzdy ... no s trochou fantazie :-). 

Omlouvám se za špatnou kvalitu fotek pořízených u vody. Hold to chudák foťák nějak nezvládal.


Ve vodě, juhůů



Jujky, ta voda ale studí, rychle pryč :-)



Vysmátá z úžasného zážitku

Projeli jsme se po pláži a než jsme odbočili na silničku směrem ke stájím (a že to byl ještě kus cesty), vedoucí zájezdu slezl ze svého koně, vzal si od přítele batoh a foťák (mimochodem se u toho hrozně smál, že vypadá jako turista), přenechal svého koně opravdovému turistovi a dále pokračoval pěšky. Vůbec jsme na tom předem nebyli domluvení a pán za to pak ani nic nechtěl. Tomu se říká charakter. Pan majitel byl super! Po cestě nás aktivně fotil a některé fotky jsou i vydařené. Snad se nebude přítel zlobit, když sem jednu přidám :-).

Ta se povedla :-)

Úspěšně jsme se vrátili zpět na základnu :-). Byla jsem nadšená jak z přístupu pána, tak z celkové vyjížďky a hlavně z Belly. Prostě jsme si sedly. Znáte to, láska na první pohled a posed :-).

Ukaž, co to tam máš v té ruce
Ještě naposledy pomazlit. I když ne všichni z toho byli tak nadšení,
jako já. Ten její výraz nemá chybu :-). Malá, už chtěla pustit do výběhu
a já jí tam takhle zdržovala.

Vyjížďka byla u konce. Na zážitky z ní ale nikdy nezapomenu! Doporučuji všem, kdo o podobné zkušenosti byť jen trochu uvažujete, zkuste to. Určitě to za to stojí a to, co zažijete, už vám nikdo nevezme.

Ještě bych tímto chtěla srdečně poděkovat jezdecké stáji sídlící na adrese Kipriotis Panorama Hotel, Psalidi, Kos a pánovi, který naší vyjížďku vedl. Moc se mi u vás líbilo a budu všem jen a jen doporučovat. DÍKY! A Bello, na Tebe nezapomenu. Byla jsi úžasná, hodná, i když v jednu chvíli takové malé little chicken :-). Stáji přeji spoustu úspěchů a fajn turistů, kteří si vyjížďku užijí tak jako my.

A další díky mému trpělivému příteli, bez kterého bych neměla tolik krásných fotek z vyjížďky. A že se chudák naběhal. DĚKUJI, moc si toho vážím!

Málem bych zapomněla ... zvídaví a pátraví Sherlockové už určitě zjistili, že jsem na YouTube přidala krátké video dokumentující naší koňskou procházku. Komu to ale ušlo a má zájem se mrknout, tak může o řádek níž :-).



Mějte se krásně! Já jdu za chvíli spát, jelikož je už dost pozdě. Ale hold nejlíp se píše v noci. Dobrou noc všem a nechte si zdát třeba nějaký koňský sen, jako já :-).



10 komentářů:

  1. jůůůů, na koni nejezdím od 12, kdy mi kamarádky schválně splašily koně... ale nikdy jsem to takhle neprožívala jako ty.. očividně veliká škoda.

    Muselo to být úžasné.

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, až budeš mít příležitost, tak si určitě zase zajezdi. Uvidíš, že to bude fajn. I když přiznávám, že u toho moře to mělo své kouzlo ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. kone na plazi a krasna holka nic neni lepsi chvalim vyber trika je lichotive pro postavu a potlač skvelo we all love vogue

    OdpovědětVymazat
  4. To je fakt krása. Ta lokalita, počasí, ...prostě krásné Řecko (bez ohledu na jeho ekonomickou situaci) a taky krásné zážitky.. ta jízda na koni.. to je jako z nějakého romantického filmu:)
    Plánuješ sem dát nějaký článek z tvé "koňácké historie"? Určitě by to stálo za přečtení a za pokoukání, kterak Alčí před x lety začínala mít vztah ke koním, kdy, kde a jak na nich jezdila, jaká to měla úskalí a kam se případně chystáš abyses opět mohla dívat na svět z koňského hřbetu?

    Háňa Mat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, napsat mou koňáckou historii mě teda opravdu nenapadlo. A nevím, jestli bys nebyla jediná, koho by to zajímalo :-).

      Vymazat
    2. Fakt jooooo? Tak v tom případě jí nepiš a někdy mi o své koňácké historii povyprávěj a hlavně chci vidět fotky:-)

      Háňa Mat

      Vymazat
    3. Pokusím se něco vyštrachat a uděláme si dámský sedánek s lahvinkou, nebo při chladném podzimním/zimním večeru s punčem. Umím dobrej domácí ;-).

      Vymazat
  5. Moc ti závidím :) tohle je taky můj sen :3 :) s Bellou ti to fakt moc slušelo ;) mám fenu která se taky jmenuje Bella :D ale jinak to máš krásné :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ostrov Kos je velmi krásné místo, my si půjčili čtyřkolku a celý ho projezdili. Dostali jsme se na krásné pláže, kde třeba ani nikdo nebyl. Jestli chceš můžeš s kouknout k nám na web Ostrov Kos, kde máme nějaké fotky a informace o Kosu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, vážím si jich ;-)